ROUTE 66 – Η.Π.Α, Του Κωνσταντίνου Μητσάκη

By | Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 29, 2014 Leave a Comment

                          Διαδρομή νοσταλγίας





   Για πολλές δεκαετίες, ο διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος «Route 66» αποτελούσε την οδική διέξοδο εκατομμυρίων Αμερικανών που αναζητούσανμια καλύτερη τύχη στις εύφορες δυτικές ακτές της χώρας. Σήμερα, ο θρυλικός δρόμος της ελπίδας και του ονείρου, αποτελεί ένα «αντικείμενο πόθου» για τους ρομαντικούς road runners όλου του κόσμου.

    Είναι αλήθεια ότι η Αμερική (Η.Π.Α), στην διάρκεια της σύντομης ιστορίας της, έχει μάθει να ζει και να ονειρεύεται μέσα από τους θρύλους της. Ένας από αυτούς είναι αναμφισβήτητα ο  αυτοκινητόδρομος «Route 66» (ή αλλιώς “Mother Road”), ο πιο διάσημος ίσως δρόμος του κόσμου, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα (1926) για να συνδέσει το Σικάγο με το Λος Άντζελες, το Ιλινόις με την Καλιφόρνια.
    Ο «Route 66», με μήκος 2.448 μίλια (περίπου 4.000 χλμ.) και μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, υπήρξε ο πρώτος ασφαλτοστρωμένος αυτοκινητόδρομος που διέσχιζε τις Η.Π.Α και ένωνε συνολικά 8 πολιτείες (Ιλινόις, Μισούρι, Κάνσας, Οκλαχόμα, Τέξας, Νέο Μεξικό, Αριζόνα, Καλιφόρνια). Η κατασκευή του υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να δοθεί μια (οδική) διέξοδο στην οικονομική ασφυξία των κεντρικών αμερικανικών πολιτειών προς την πλούσια αμερικανική Δύση, την «Γη της Δεύτερης Ευκαιρίας».

 


    Έτσι, από το 1926 και για πολλές δεκαετίες, ο «Route 66» ταυτίστηκε με τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις ελπίδες εκατομμυρίων Αμερικανών να αναζητήσουν στις εύφορες δυτικές ακτές της χώρας μια καλύτερη ζωή, να ανακαλύψουντο δικό τους «Ελ Ντοράντο». Αυτός ήταν ο κυριότερος άλλωστε λόγος που ο «Route 66» αγαπήθηκε με πάθος από τους Αμερικανούς, έγινε τραγούδι, κινηματογραφική ταινία, τηλεοπτική σειρά, μύθος…




             Ένας δρόμος για ρομαντικούς ταξιδιώτες
    Το μεγαλύτερο μέρος του «Route 66» έχει σήμερα αντικατασταθεί από σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους (ο «Route 66» σταμάτησε να συγκαταλέγεται στο σύστημα αυτοκινητοδρόμων των Η.Π.Α  από τις 27/6/1985) και μόνο κάποια τμήματα του παλιού γραφικού δρόμου παραμένουν ακόμα αυτούσια, με την ονομασία «Historic Route 66».
    Το πνεύμα της ιστορικής διαδρομής παραμένει πάντως ζωντανό μέσα από τα αμέτρητα αξιοθέατα που υπάρχουν καθοδόν, όπως κλειστά βενζινάδικα με σκουριασμένες αντλίες, ξενοδοχεία και μοτέλ με χαρακτηριστικές επιγραφές νέον, μουσεία με αστραφτερές Κάντιλακ, Πλύμουθ και Σεβρολέτ, cafes και εστιατόρια με διακόσμηση που παραπέμπουν στις δεκαετίες 1950 και 1960, διαφημιστικές πινακίδες εποχής, παροπλισμένοι σταθμοί φορτηγών και καταστήματα «φορτωμένα» με αμέτρητα αναμνηστικά του νοσταλγικού δρόμου.






    Ποιοι ταξιδεύουν σήμερα πάνω στον «Route 66», τον άλλοτε δρόμο των ονείρων και της ελπίδας; Αρκετός κόσμος, όχι απαραίτητα αμερικανικής καταγωγής. Είναι άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης που οραματίζονται να ζήσουνμε το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα τους την μαγεία της διαδρομής, να ανακαλύψουν εικόνες οικείες από το σελιλόιντ της δεκαετίας του 1950 και να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές στις κινηματογραφικές ταινίες «EasyRider» και «Thelma Louise». Πρόκειται για ρομαντικούς ταξιδιώτες του δρόμου (road runners), που αψηφώντας την αφόρητη μοναξιά και σιωπή της ερήμου, θέλουν να γευτούν την αξεπέραστη αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει η απεραντοσύνη του αμερικανικού τοπίου και οι ατέρμονες ασφάλτινες ευθείες του ιστορικού «Route 66». 
   Ολόκληρη η διαδρομή του «Route 66» και στις 8 πολιτείες απ’ όπου διέρχεται είναι σηματοδοτημένη με χαρακτηριστικές καφετί πινακίδες που τονίζουν την ιστορικότητα του δρόμου και τα αξιοθέατά του (“historic route 66”, “historical sites”). Η διαδρομή είναι αρκετά τουριστική, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες οδικές δυσκολίες και σε όλο το μήκος της υπάρχουν ικανοποιητικές υποδομές για ύπνο και φαγητό.



     Πέρασμα από τις πολιτείες Ιλινόις, Μισούρι και Κάνσας
   Γνωστό κι ως η «Πόλη των Ανέμων», το Σικάγο στις νοτιοδυτικές ακτές της λίμνης Μίσιγκαν αποτελεί το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο των Μεσοδυτικών Πολιτειών των Η.Π.Α. και ένα από τα μεγαλύτερα  διαμετακομιστικά κέντρα της  Βόρειας Αμερικής. Στο κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης, στη σκιά πανύψηλων ουρανοξυστών, αναζητήστε (στην συμβολή των οδών Michigan Ave. & Jackson st.) την πινακίδα που οριοθετεί την απαρχή του θρυλικού αμερικανικού δρόμου. Αφού βγάλετε τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, δεν έχετε παρά να πατήσετε την μίζα και να ξεκινήσετε την μεγάλη οδική περιπέτεια των 2.448 μιλίων…
    Και η περιπλάνηση αρχίζει ταξιδεύοντας νοτιοδυτικά, μέσα στις εύφορες πεδιάδες της πολιτείας Ιλινόις, με προορισμό τις πόλεις Pontiac και Springfield. Με την άφιξή σας στην πόλη Pontiac επισκεφθείτε στο κέντρο της πόλης το Μουσείο «Route 66 Hall of Fame and Museum», ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους ταξιδιώτες του «Route 66» στο Ιλινόις. Μετά την ξενάγηση στο μουσείο, μην λησμονήσετε να φωτογραφηθείτε μπροστά στο τεράστιο σήμα «Route 66» που υπάρχει ζωγραφισμένο στο πίσω μέρος του μουσείου – υπέροχα wall-paintings με θέματα από την ιστορία του «Route 66» κοσμούν πολλά γειτονικά κτίρια.


    Επόμενη στάση στην πόλη Springfield, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ιλινόις. Εδώ σας περιμένουν το πρωτότυπο Μουσείο «Bill Sheas Route 66 Gas Station», το σπίτι όπου διέμεινε για ένα χρονικό διάστημα (1844-1861) ο 16ος Πρόεδρος των Η.Π.Α Αβραάμ Λίνκολν και το Μουσείο «Abraham Lincoln Presidential Library and Museum».
    Κι μετά η πολιτεία Μισούρι… Στον γεωγραφικό χώρο που απλώνει το αστικό αποτύπωμά της η πρωτεύουσα Saint Louis ενώνονται τα δυο γνωστότερα ποτάμια της Αμερικής, ο Μισούρι και ο Μισισιπής. Σήμα κατατεθέν του Saint Louisη αψίδα-τόξο Gateway Arch, που υψώνεται επιθετικά στον αμερικανικό ουρανό, 200 μ. πάνω από τα νερά του Μισισιπή – θεωρείται το ψηλότερο μνημείο των Η.Π.Α. Το Gateway Arch συμβολίζει την πύλη μετάβασης στην Δύση  και από την κορυφή του προσφέρει μια υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης και του ποταμού. Στο ισόγειό του στεγάζεται ένα πρωτότυπο μουσείο με θέμα την μετανάστευση των Ευρωπαίων αποίκων, από την Ανατολική στην Δυτική πλευρά της Αμερικής.


    Η διαδρομή του «Route 66» μέσα στην πολιτεία Μισούρι συνεχίζει με σταθερή νοτιοδυτική πορεία, διατρέχοντας μικρές επαρχιακές πόλεις, όπως την Rolla, την Lebanon, την Marsfield, την Springfield και την Carthage.Κοντά στην κωμόπολη Sallivan (95 χλμ. νοτιοδυτικά του Saint Louis) αξίζει να επισκεφθείτε τα σπήλαια Meramek, που δημιουργήθηκαν πριν 400 εκατομμύρια χρόνια από την διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της περιοχής. Βρίσκονται διάσπαρτα σε μια έκταση 40 χλμ. και προσελκύουν περισσότερους από 150.000 επισκέπτες τον χρόνο.
    Αρκετά σύντομο είναι το πέρασμα του «Route 66» από την πολιτεία του Κάνσας (μόλις 21χλμ). Ο δρόμος “Kansas Route 66 Historic” «κόβει» την νοτιοανατολική γωνία της πολιτείας περνώντας μέσα από τις όμορες κωμοπόλεις Galena και Baxter Springs και μετά εισέρχεται στην πολιτεία της Οκλαχόμα.


                        Ο «Route 66» στην Οκλαχόμα
    Στην πολιτεία της Οκλαχόμα το τοπίο αρχίζει σταδιακά να μεταμορφώνεται – η έρημος είναι πλέον προ των πυλών. Οδηγώντας πάνω στον «Route 66» της Οκλαχόμα, έχετε πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα νοσταλγίας να δείτε. Άλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι στα όρια της πολιτεία λειτουργούν 3 οργανωμένα μουσεία αφιερωμένα στον «Route 66» αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την μεγάλη τουριστική αξιοποίηση πουτυγχάνει στην Οκλαχόμα ο ιστορικός δρόμος.
    Στην πόλη Tulsa μπορείτε να επισκεφθείτε την πλατεία Cyrus Avery Centennial Plaza, που είναι αφιερωμένη στον Cyrus Avery, τον άνθρωπο που σχεδίασε και δρομολόγησε την κατασκευή του «Route 66» – γι’ αυτό και αναφέρεται ως ο «Πατέρας του Route 66» (“Father of Route 66"). Στα δυτικά προάστια της πόλης, μια αναπαλαιωμένη ατμομηχανή και ένας πύργος εξόρυξης πετρελαίου αποτελούν τα βασικά εκθέματα στο πάρκο “Route 66 Village”, ενώ στο ίδρυμα “Cultural Crossroads” θα ενημερωθείτε για την χωροταξική σχεδίαση και ανάπτυξη της πόλης κατά μήκος του «Route 66».


    Πριν φτάσετε στην πρωτεύουσα της πολιτείας κάντε μια στάση στην κωμόπολη Arcadia για να πιείτε μια σόδα στο φημισμένο κατάστημα-πρατήριο καυσίμων “Pops Arcadia”. Στο εσωτερικό του ανακαινισμένου καταστήματος, που έχει για σήμα κατατεθέν ένα γιγάντιο μπουκάλι σόδας (ύψους 20 μ.), λειτουργεί μια μοναδική έκθεση με πάνω από 8.000 μπουκάλια σόδας.
    Η πρωτεύουσα Οκλαχόμα Σίτυ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς στον «Route 66» στην διάρκεια των δεκαετιών του 1930 και 1940. Το 1946 μάλιστα, αναφέρθηκε στο κλασικό τζαζ τραγούδι «Route 66» του Bobby Troup, τ’ οποίο μεταγενέστερα γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από τον τραγουδιστή Nat King Cole.
    Στις 19/4/1995, η πόλη αποτέλεσε δυστυχώς το θέατρο της βομβιστικής επίθεσης στο Ομοσπονδιακό Μέγαρο «Alfred P.  Murrah», όταν ο Timothy McVeigh πυροδότησε μια βόμβα στην είσοδο του κτιρίου, σκοτώνοντας 168 άτομα – ήταν η χειρότερη πράξη εγχώριας τρομοκρατίας στην ιστορία των Η.Π.Α. Στην θέση του μισοκατεστραμμένου κτιρίου, το 2000 ανεγέρθηκε το μνημείο “Oklahoma City National Memorial and Museum”.



    Στην πρωτεύουσα Οκλαχόμα Σίτυ επικεντρώστε την ξενάγησή σας στο Μουσείο “National Cowboy & Western Heritage Museum”, στο Καπιτώλιο της πολιτείας (Oklahoma State Capitol), στο μνημείο “Oklahoma City National Memorial and Museum”, στο εμπορικό κέντρο “Bricktown Entertainment District” και στον επίχρυσο γεωδαιτικό θόλο “Gold Dome Building”, που κατασκευάστηκε το 1958 για να στεγάσει την τράπεζα “Citizens State Bank”και αποτελεί σήμερα το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο-αξιοθέατο του «Route 66» στην πόλη.


    Αφήνοντας πίσω σας την Οκλαχόμα Σίτυ, και πριν περάσετε τα σύνορα της πολιτείας του Τέξας, σταματήστε στις πόλεις Weatherford, Clinton και Elk. Στην Weatherford αναζητήστε το αναπαλαιωμένο βενζινάδικο “Lucilles Service Station” (κτίστηκε το 1929 και λειτούργησε για περισσότερα από 50 χρόνια), όπως και το παρακείμενο εστιατόριο “ Lucilles Roadhouse Diner”, με διακόσμηση δεκαετίας 1960.
    Στις πόλεις Clinton και Elk λειτουργούν τα μουσεία “Oklahoma Route 66 Museum” και “National Route 66 Museum” αντίστοιχα. Στα δύο μουσεία μπορείτε να θαυμάσετε μια μεγάλη συλλογή από καλοσυντηρημένα αυτοκίνητα εποχής, κλασικές μοτοσικλέτεςκαι ταμπέλες νέον, να ενημερωθείτε για την ιστορία του «Route 66» στην περιοχή και να ψωνίσετε κομψά αναμνηστικά από το κατάστημα των μουσείων.



     Από την έρημο της Αριζόνας στις ακτές του Ειρηνικού
    Στo Τέξας, είτε πεινάτε είτε όχι, ένα δείπνο στο πιο γνωστό μπριζολάδικο (Steakhouse) της πολιτείας επιβάλλεται. Το “The Big Texan Steak Ranch”στην πόλη Amarillo διαθέτει αυθεντικό ντεκόρ και γεύσεις άγριας Δύσης, ενώ η τεράστια μπριζόλα των 70 oz (2 kg) είναι κερασμένη από το μαγαζί, αν καταφέρετε να την φάτε (μαζί με τα συνοδευτικά) μέσα σε μια ώρα.
    Όλοι οι ταξιδιώτες του «Route 66» στο Τέξας θεωρούν must μια επίσκεψη στο “Cadillac Ranch” («Αγρόκτημα των Κάντιλακ») –βρίσκεται στη δυτική έξοδο της Amarillo. Εδώ, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Stanley Marsh «φύτεψε» μέσα στο αγρόκτημά του δέκα Κάντιλακ, δημιουργώντας έτσι το πρώτο σουρεαλιστικό μνημείο του αμερικανικού διαπολιτειακού δρόμου.
    Και πριν εγκαταλείψετε την πολιτεία του Τέξας για να «βάλετε» ρόδα στο Νέο Μεξικό, την επόμενη πολιτεία του «Route 66», θυμηθείτε ότι η συνοριακή κωμόπολη Adrian είναι κτισμένη ακριβώς στην μέση του ιστορικού δρόμου των 2.448 μιλίων.
    Η μικρή πόλη Tucumcari αποτελεί την πιο αντιπροσωπευτική πρόταση του «Route 66» στο Νέο Μεξικό. Το φημισμένο μοτέλ “Blue Swallow Motel” εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες του ιστορικού δρόμου από το 1939 ως σήμερα. Αν δεν βρείτε ελεύθερο δωμάτιο στο συγκεκριμένο μοτέλ, μην βιαστείτε να φύγετε από την γραφική Tucumcari – η πόλη διαθέτει πλήθος ξενοδοχείων, μοτέλ και εστιατορίων για να ικανοποιήσετε τις όποιες ανάγκες σας.




    Η ατμοσφαιρική πρωτεύουσα Αλμπουκέρκη είναι από τις παλαιότερες πόλεις των Η.Π.Α. (ιδρύθηκε το 1709). Στο εμπορικό, διαμετακομιστικό και οικονομικό κέντρο της πολιτείας του Νέου Μεξικού, διασχίστε την κεντρική λεωφόρο Central Anevue, την μεγαλύτερη εμπορική οδό του «Route 66». Με μήκος που φτάνει τα 27 χλμ., η Central Anevue διατηρεί ακόμα τον αρχικό της χαρακτήρα, έχοντας πάμπολλες πινακίδες νέον, διαφημιστικά πόστερ και αυθεντικά κτίρια εποχής.
    Στην άγονη γη της Αριζόνας, την προτελευταία πολιτεία του ταξιδιού, ένα μεγάλο κομμάτι της αυθεντικής διαδρομής περνά από τις κωμοπόλεις Williams, Ash Fork, Selligman,Hackberry καιKingman. Κτισμένη μέσα σ’ ένα καταπράσινο ορεινό τοπίο, η Williams διαθέτει άριστη τουριστική υποδομή και αποτελεί μια από τις αγαπημένες στάσεις των ταξιδιωτών του «Route 66» στην Αριζόνα.



Στην κωμόπολη Ash Fork των 450 κατοίκων επισκεφθείτε το Μουσείο “Ash Fork Route 66 Museum”, στην Hackberry κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο μαγαζί “Hackberry General Store” και στην Selligman αγοράστε τα αναμνηστικά σας από το κατάστημα “Angel & Vilmas Gift Shop”, που βρίσκεται στο κέντρο της γραφικής κωμόπολης. Στην Selligman ιδρύθηκε το 1987 από τον Angel Delgadillo (τον ιδιοκτήτη του καταστήματος “Angel & Vilmas Gift Shop”) ο οργανισμός «Historic Route 66 Association of Arizona», με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή της ιστορικότητας του «Route 66» στην Αριζόνα.
    Η διαδρομή μέσα στην έρημο, από την κωμόπολη Kingman της Αριζόνας ως το κοντινό Λος Άντζελες, στις ακτές του Ειρηνικού, είναι το τελευταίο κομμάτι του «Route 66». Για να ολοκληρώσετε όμως και τυπικά την θρυλική διαδρομή, πρέπει να πάτε μέχρι την προκυμαία της Santa Monica και να απαθανατίσετε την πινακίδα «Santa Monica 66, End Of The Trail». Εδώ έχετε φτάσει στο τέλος του «Route 66». Δεν υπάρχει πλέον κανένας άλλος τόπος προς Δυσμάς για να ανακαλύψετε…


...................................................................

ΒΟΧ  1
Ταινίες και βιβλία για τον «Route 66»
    Αν είστε φανατικοί σινεφίλ, πριν ταξιδέψετε στον «Route 66» μπείτε στο κλίμα της ιστορικής διαδρομής παρακολουθώντας τις κινηματογραφικές ταινίες «Τα σταφύλια της οργής» (1940), «Easy Rider» (1969), «Thelma & Louise» (1991), «Bagdad Cafe» (1987), «Cars» (2006), «Paris, Texas» (1984) και «Little Miss Sunshine» (2006).
   Οι βιβλιοφάγοι, αντίθετα, μπορούν να διαβάσουν τα βιβλία «Τα σταφύλια της οργής» του John Steinbeck, «On the road» του Jack Kerouac και το «My66» της Μαρούσκα Τριαντάρη.

BOX 2
Αποστάσεις του «Route 66» σε κάθε πολιτεία
    Η συνολική απόσταση που έχετε να διατρέξετε από την αρχή ως το τέλος του «Route 66» είναι 2.448 μίλια (3.940 χλμ). Αναλυτικά, σε κάθε μια από τις 8 πολιτείες, έχετε να οδηγήσετε: 1) Ιλινόις: 301 μίλια / 484 χλμ. 2) Μισούρι: 317 μίλια / 510 χλμ. 3) Κάνσας: 13 μίλια / 21 χλμ. 4) Οκλαχόμα: 432 μίλια / 695 χλμ. 5) Τέξας: 186 μίλια / 299 χλμ. 6) Νέο Μεξικό: 487 μίλια / 784 χλμ. 7) Αριζόνα: 401 μίλια / 645 χλμ. 8) Καλιφόρνια: 314 μίλια / 505 χλμ.

Fast Info 1
Route 66 Hall of Fame and Museum
Στην πόλη Pontiac της πολιτείας Ιλινόις λειτουργεί το ενδιαφέρον μουσείο “Route 66 Hall of Fame and Museum”. Διεύθυνση: 110 W. Howard Street, Pontiac, IL 61764. Web: www.pontiac.org. & www.il66assoc.org.

Fast Info 2
National Route 66 Museum
    Στην πόλη Elk της πολιτείας Οκλαχόμα λειτουργεί από το 1998 το μουσείο για τον «Route 66», που συστεγάζεται στον χώρο του Μουσείου “Old Town Museum Complex”. National Route 66 Museum: 2717 W 3rd  Street Elk City, OK 73644. E-mail: jacksom@elkcity.com, web: www.elkcity.com.






/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: