Βουδιστική Στούπα, Παναγία των Βράχων, Ορεινή Κορινθία.

By | Παρασκευή, Νοεμβρίου 07, 2014 2 comments

Ορεινή Κορινθία:Βουδιστική Στούπα

οργάνωση εκδρομής Δημήτρης Κατσούλας,
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κατσούλας, Νίκος Παπαθανασίου. 




Νοέμβριος , ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου , ο μήνας που ονομάστηκε «ανακατωμένος» μιας και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την διάρκεια του είναι ακατάστατες! 2 Νοεμβρίου η ομάδα του «μοτοταξιδιώτη» οργάνωσε μια «ανακατωμένη» εκδρομή που περιελάμβανε «αντιθέσεις» !  «Aντιθέσεις»  τοπίων και θρησκειών!
 Η γεωγραφική περιοχή που κινηθήκαμε απέχει μόλις 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα, γραφικά χωριά , πέτρινοι παραδοσιακοί οικισμοί , λίμνες , κατάφυτοι ορεινοί όγκοι, συνθέτοτουν  ένα πεδίο μοτοσικλετιστικής δράσης που καλύπτει και τον πιο απαιτητικό αναβάτη.
 Καλώς ήρθατε στην Ορεινή Κορινθία.
Η πρόσβαση στην περιοχή μπορεί γίνει με διάφορους τρόπους, είτε από Νεμέα , είτε από Κιάτο είτε από το Ξυλόκαστρο κλπ. Ακολουθήσαμε την Ε.Ο Αθηνών Πατρών μέχρι το Ξυλόκαστρο και από εκεί μέσω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου Τρικάλων βρεθήκαμε στο χωριό Ρέθι. Μέσω στενού και παραμελημένου δρόμου  διασχίσαμε τα απομονωμένα χωριά  Σοφιανά, Σπαρταναίϊκα και Λαγκαδαίικα. Από τα Λαγκαδαίκα ξεκινά ένας βατός χωματόδρομος προς το όρος Μαυροβούνι όπου έγινε και η πρώτη στάση της εξόρμησής μας στο Βουδιστικό Κέντρο Κάρμα Μπέρτσεν λινγκ!
Το βουδιστικό κέντρο Κάρμα Μπέρτσεν δεν είναι ευρέως γνωστό στο κοινό, η ιδέα της κατασκευής του γεννήθηκε το 1987 όταν ο Λάμα Όλε Νύνταλ επισκέφτηκε την περιοχή. Συνεπαρμένος από την μοναδικότητα της αποφάσισε να αγοράσει ένα κομμάτι γης με σκοπό την δημιουργία κέντρου διαλογισμού. Δύο δεκαετίες μετά , τον Αύγουστο του 2010 εγκαινιάστηκε η Καλατσάκρα Στούπα που ανήκει στα βουδιστικά κέντρα του διαμαντένιου δρόμου της γενεαλογίας Κάρμα Κάγκιου.




Τι είναι όμως η Στούπα? Οι κατασκευές αυτές σύμφωνα με τον βουδισμό εμπνέουν τον άνθρωπο να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του πνεύματος και τις απεριόριστες δυνατότητες του, δείχνουν την αρμονία του σύμπαντος , αποτελούν ένα «βοήθημα» για διαλογισμό.

Η αλήθεια είναι πως μια βουδιστική στούπα είναι λίγο παράταιρη για τα Ελληνικά δεδομένα όμως με την παρουσία της φέρνει πιο κοντά δύο διαφορετικούς πολιτισμούς
Η επίσκεψη στον χώρο θα προκαλέσει θαυμασμό ακόμα και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη. 
Η τοποθεσία είναι μαγευτική , έχει θέα τον Κορινθιακό κόλπο και τις πλαγιές του Μαύρου όρους , ο χώρος είναι περιποιημένος και σου δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο ...Θιβέτ!







Η Παναγία του Βράχου

Επιστροφή από τον ίδιο δρόμο προς  τα μεσαία Τρίκαλα , ανασυγκρότηση με τους υπόλοιπους της παρέας και συνέχεια της πορείας μας προς το χωριό  Καρυά .  Από εκεί συνεχίσαμε  προς Ταρσό με σκοπό να επισκεφτούμε τα "Μετέωρα" της Πελοποννήσου και την μονή Παναγίας του Βράχου! Ακολουθείτε τις ταμπέλες για το χωριό Κάτω Ταρσός και λίγο έξω από το χωριό την σηματολογία για την μονή της Παναγιάς του βράχου!

Η διαδρομή μετά το χωριό είναι χωμάτινη και βατή (3 χλμ) , μοτοσικλέτες δρόμου μπορούν να κινηθούν αλλά  με ταχύτητες χελώνας !






Ανάμεσα σε μια σχισμή δύο τεράστιων βράχων υπήρχε ένα σπήλαιο που εκμεταλλεύτηκαν οι ασκητές του 14ου αιώνα και έχτισαν την μοναδική αυτή μονή που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Η είσοδος είναι  πάντα ανοιχτή! Το σπήλαιο είναι «διώροφο» στον πρώτο όροφο υπάρχει ο ναός  και το ασκηταριό ενώ ο πάνω όροφος ήταν αποθήκη τροφίμων αλλά και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Από τον κυρίως Ναό υπάρχει μια μικρή σιδερένια πόρτα που οδηγεί στην πίσω πλευρά του καθολικού ,στο ασκηταρίο , κατόπιν σκαρφαλώνεται στην μεγάλη ξύλινη σκάλα και βγαίνετε σε μια ταράτσα όπου θα μαγευτείτε από την θέα της Ζήρειας !



Από την μονή των βράχων συνεχίσαμε την πορεία μας προς την στην λίμνη της Δόξας  θαυμάζοντας ένα ακόμα κόσμημα του νομού Κορινθίας . Μην αμελήσετε την επίσκεψη στην μονή του Αγίου Γεωργίου ( 14ου αιώνα) καθώς και στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που βρίσκετε στο κέντρο της Λίμνης (πληροφορίες).


Η εκδρομή στην ορεινή Κορινθία ολοκληρώθηκε λίγα χλμ έξω από το χωριό Αρχαίος Φενεός σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής όπου γευματίσαμε σβήνοντας την πείνα μας.Απολογισμός της μονοήμερης εξόρμησης ,400 χλμ μεικτών διαδρομών, 10 ώρες στον δρόμο , θερμοκρασία εδάφους από 08 μέχρι 18,5 βαθμούς Κελσίου  και για το τέλος ένα μεγάλο χαμόγελο στα πρόσωπά μας , οι «μπαταρίες» μας ήταν πλήρως φορτισμένες!






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

2 σχόλια: